Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Οι νόμοι της θερμοδυναμικής


Πολλοί πιστεύουν πως η φυσική περιγράφει μόνο τα φυσικά φαινόμενα και δεν έχει και μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μας. Αυτό δεν είναι σωστό, αρκεί να κατανοήσεις τους νόμους της φυσικής και να προσπαθήσεις να τους προσαρμόσεις στην καθημερινή μας ζωή.
Ας πάρουμε τους θερμοδυναμικούς νόμους για παράδειγμα. Οι θερμοδυναμικοί νόμοι είναι τρεις και ο πρώτος έχει να κάνει με τη θερμότητα ως «χασούρα», ο δεύτερος με την εντροπία και ο τρίτος με το απόλυτο μηδέν.
Ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος αποτελεί μια έκφραση της αρχής διατήρησης της ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια ούτε καταστρέφεται ούτε δημιουργείται εκ του μηδενός, αλλά μετατρέπεται από τη μια μορφή σε μια άλλη. Η απώλεια, η «χασούρα» για την ενέργεια κατά τη διαδικασία αυτή είναι η μορφή της θερμότητας, όπου χάνεται στο περιβάλλον. Όσοι ασχολούνται με επιχειρήσεις, αν και μπορεί να μη σκαμπάζουν από φυσική, ξέρουν ότι δεν μπορεί να έχεις μόνο κέρδη, θα έχεις και έξοδα. Δεν μπορείς να βάλεις όλο το τζίρο και την είσπραξη στην τσέπη και να το παίξεις Κινέζος, θα πρέπει να πληρώσεις λειτουργικά έξοδα, μισθούς, εφορίες, ΙΚΑ και άλλα απεχθή. Έχεις ας πούμε και μια γκόμενα. Μη θες αγαπητέ μου μόνο τα καλά, σέξ, αυτοπεποίθησή, να μη τρως πόρτα στα club κλπ. Θα έχεις και απώλειες, όπως δώρα, ζήλειες, σκηνές, έλεγχο κλπ. Έτσι, για να διατηρήσεις τη σχέση, το ωφέλιμο έργο στη γλώσσα της θερμοδυναμικής, πρέπει να προσπαθήσεις και να υπομένεις τόσο ώστε να υπερκεράσεις της δυσκολίες της σχέσης (τις απώλειες με μορφή θερμότητας), σπαταλώντας δυνάμεις ψυχικές και υλικές περισσότερες από αυτές που φανταζόσουν αρχικά (συνολική προσφερόμενη ενέργεια). Αν δεν το κάνεις αυτό, δεν προσπαθείς, δηλαδή δεν δίνεις συχνά ενέργεια στο σύστημα, οι απώλειες, οι τριβές, θα σταματήσουν τη σχέση, δηλαδή θα πάψει το ωφέλιμο έργο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σχέσεις σταματούν, επειδή κάποιος από τους δύο ή και οι δύο δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια να υπερκεραστούν οι απώλειες, άρα το σύστημα (η σχέση εν προκειμένω) βαίνει σε αδράνεια, και σε σταμάτημα τελικώς.
Ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής, έχει να κάνει με την έννοια της εντροπίας. Εντροπία είναι ένα μέγεθος που ποιοτικά έχει να κάνει με την αταξία ενός συστήματος. Μας λέει λοιπόν ο νόμος αυτός, ότι σε μια αυθόρμητη μεταβολή, κάτι που γίνεται αβίαστα, από μόνο του, η εντροπία αυξάνεται, δηλαδή αυξάνεται η αταξία, πηγαίνουμε δηλαδή από μια πιο τακτοποιημένη σε μια πιο χύμα φάση. Αν θέλουμε να μειώσουμε την εντροπία, δηλαδή να αυξήσουμε την τάξη, τότε όχι μόνο δεν είναι αυθόρμητη αυτή η διεργασία, αντιθέτως πρέπει να καταβληθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. (Αυτό κι αν δεν το έχετε αντιληφθεί, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια…) Αν αρχίσετε να λειτουργείτε ακολουθώντας την αγαπημένη μας αρχή της ελάχιστης προσπάθειας, δηλαδή να κάνουμε στο σπίτι τις λιγότερες δυνατές δουλειές, τότε η κατάσταση θα αρχίσει να ρέπει προς καταστάσεις μεγίστης αταξίας, παπούτσια στο ψυγείο, κάλτσες στα πολύφωτα, ρούχα και εσώρουχα πεταμένα όπου μπορείς να φανταστείς, σε πατώματα, καρέκλες και τραπέζια, φαγητά στα κρεβάτια, ένα κανονικό κωλοχανείο δηλαδή… Αν τα αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, όλα τα συστήματα, το σύμπαν το ίδιο ρέπει στην αποδιοργάνωση, στο χύμα, στην αποσάθρωση και στην παρακμή. Το σώμα μας, ομοίως. Αυτός ο άτιμος ο 2ος νόμος είναι ο υπεύθυνος για την γήρανση του σώματος και τελικά για το αναπόφευκτο όπου περιέρχεται πλέον σε κατάσταση “πλήρους ισορροπίας”. Η ζωή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ατέρμονη και τελικά απέλπιδα προσπάθεια για μείωση του ρυθμού αύξησης της εντροπίας του κλειστού συστήματος που είναι το σώμα μας, η κοινωνία μας, το περιβάλλον μας, ώστε κάθε στιγμή να σπρώχνουμε την ισορροπία προς την κατεύθυνση την αντίθετη της αύξησης της αταξίας.
Ο 3ος νόμος της θερμοδυναμικής, συνδέεται άμεσα με τον 2ο που λέει ακόμα ότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνεται και η εντροπία. Και αν αναλογιστούμε ότι το απόλυτο μηδέν είναι στους -273 βαθμούς Κελσίου τότε καταλαβαίνουμε ότι είμασταν εκ των προτέρων χρεωμένοι με ένα σύστημα σε αταξία το οποίο καλούμαστε να το διαχειριστούμε.
Συμπέρασμα. Οι νόμοι της Θερμοδυναμικής είναι κάτι σαν το νόμο του Μέρφυ
1ος θερμοδυναμικός νόμος: Δεν μπορείς να κερδίσεις
2ος θερμοδυναμικός νόμος: Δεν μπορείς να φέρεις ισοπαλία
3ος θερμοδυναμικός νόμος: Δεν μπορείς καν να βγεις από το παιχνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια: