Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ






 

Μοιράζομαι μαζί σας μερικές ιδέες σχετικά με το Κάρμα, τον νόμο της Παγκόσμιας Ισορροπίας. Ονομάζεται επίσης νόμος της Προσαρμογής γιατί προσαρμόζει την ανθρώπινη συμπεριφορά προς τον αρχέτυπο ηθικό κώδικα.



Καθώς οι κύκλοι της ζωής προσπερνούν και μαζί τους συμπαρασύρουν τις Ιδέες, οι ηθικοί κώδικες είτε προσαρμοσμένοι στα ανθρώπινα μέτρα είτε ξεχασμένοι, υπό την κυριαρχία και επίδραση της Μίας Συμπαντικής Αρχής, επιζητούν την παρουσία και την εφαρμογή τους στο σύμπαν.



Ποιό είναι αυτό το Αρχέτυπο που ορίζει την ατομική και συμπαντική Ζωή; Οι σοφοί μας λένε ότι είναι Δικαιοσύνη, Συμπόνια και Θυσία προς το σύνολο της ζωής. Αυτές οι θείες ιδιότητες ανθίζουν μέσα μας, όταν ο άνθρωπος αποβάλλει την άγνοια, τη

χωριστικότητα και τον εγωκεντρισμό. Όλη η εμπειρία της φαινόμενης ζωής στοχεύει στην αρετή που λέγεται Ανιδιοτέλεια, που είναι η συνισταμένη των ηθικών κωδίκων.



Για την κατάκτηση αυτής της αρετής, είναι σε δράση δύο μέγιστοι και αδιαχώριστοι νόμοι: ο νόμος των Κύκλων και ο νόμος του Κάρμα.

Ο πρώτος παρέχει την ευκαιρία της επαναφοράς στα ίδια, δίνοντας έτσι το δικαίωμα της επανάληψης του μαθήματος της ζωής και ο δεύτερος, το Κάρμα, στηρίζει τη γνώση των κανόνων της ζωής πιέζοντας μέσω αιτίας και αποτελέσματος την προσαρμογή του ατόμου προς το θείο αρχέτυπο.



Ας δούμε πώς ορίζεται το Κάρμα:



* Κάρμα είναι η προσαρμογή των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αιτίες, στη διάρκεια των οποίων, το ον για το οποίο και διαμέσου του οποίου αυτή η προσαρμογή εκτελείται, νιώθει πόνο ή ευχαρίστηση.



* Κάρμα είναι ο αναπόφευκτη και αλάθητη τάση στο σύμπαν να αποκαθιστά την ισορροπία και γι’ αυτό λειτουργεί ασταμάτητα.



* Το Κάρμα της γης είναι ο συνδυασμός των πράξεων και των σκέψεων όλων των ανθρώπων κάθε βαθμού εξέλιξης και είναι συνέχεια του εξελικτικού ρεύματος από προηγούμενο μανβαντάρα, από το οποίο έχει προκύψει το παρόν.


Ζηζή Πατεράκη: Κάρμα! Κάθε δράση έχει και αποτέλεσμα.

* Το Κάρμα των κόσμων, των φυλών, των εθνών και των ατόμων, δεν μπορεί να πραγματωθεί παρά μόνον μέσω ενός οχήματος, που το λέμε φυσικό σώμα. Αυτό είναι το εργαλείο της πράξης. Και έως ότου βρεθεί ένα τέτοιο εργαλείο το Κάρμα παραμένει ανέκφραστο.



* Το Κάρμα είναι τριών ειδών:



* α) Είναι ενεργό στην παρούσα ζωή μέσω του φυσικού σώματος,



* β) Είναι αυτό που αποθηκεύεται τώρα για να εξαντληθεί στο μέλλον



* γ) Συσσωρεύεται από το παρελθόν (προηγούμενες ενσαρκώσεις) αλλά δεν εκφράζεται ολόκληρο, αν το όχημα δεν είναι το κατάλληλο ώστε να χρησιμοποιηθεί από το Εγώ ή δεν το επιτρέπει η δύναμη του παρόντος κάρμα.



Στο «Βιβλίο των Αποσπασμάτων» από τον Ρ.Κρόσμπι, σ.14-5, αναφέρονται τα εξής: «Είναι τα πράγματα δύσκολα για σας? Αν ναι, είναι η στιγμή να ενδυναμώσετε τη στάση σας απέναντι στα προβλήματα. Αυτό αναμφίβολα θα καταλύσει τα εμπόδια κι αν αυτά επιμένουν θα αποκτήσετε μεγαλύτερες δυνάμεις αντίστασης. Όποιος βαδίζει το εσωτερικό μονοπάτι διέρχεται μέσα από παρόμοια εμπόδια τα οποία υπερβαίνει και με τη γνώση του βοηθά τους άλλους. Αν δεν υπήρχαν εμπόδια, δεν θα γνωρίζαμε πώς είναι να τα υπερβαίνεις. Ας ευχαριστήσουμε το Κάρμα για τα εμπόδια που βάζει στον δρόμο μας.»





! Η Ασπασία Παπαδομιχελάκη είναι συγγραφέας και ιδρύτρια του ελληνικού τμήματος του Θεοσοφικού Κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: