Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επιστήμη της Δημιουργίας" και ψευδοεπιστήμη

Ο Δημιουργισμός είναι μια θρησκευτική μεταφυσική θεωρία που υποστηρίζει ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από υπερφυσικά όντα. Η Επιστήμη της Δημιουργίας είναι μια ψευδοεπιστήμη που υποστηρίζει ότι (α) οι ιστορίες στη Γένεση είναι ακριβείς περιγραφές της προέλευσης του σύμπαντος και της ζωής στη Γη, και (β) η Γένεση είναι ασύμβατη με τη θεωρία του Big Bang και τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Το "Επιστήμη της Δημιουργίας" είναι οξύμωρο μιας και η επιστήμη ασχολείται μόνο με νατουραλιστικές εξηγήσεις εμπειρικών φαινομένων και όχι με υπερφυσικές εξηγήσεις μεταφυσικών φαινομένων.








Ο Δημιουργισμός δεν συνδέεται κατ'ανάγκην με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Εκατομμύρια Χριστιανοί και μη-Χριστιανοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένας Δημιουργός του Σύμπαντος και πως επιστημονικές θεωρίες όπως η θεωρία της εξέλιξης, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με μια τέτοια πίστη. Όμως, αυτοί οι Χριστιανοί που ονομάζουν τους εαυτούς τους "επιστήμονες της δημιουργίας", έχουν οικειοποιηθεί τον όρο "δημιουργισμό" κάνοντας έτσι δύσκολη τη διάκριση μεταξύ "Δημιουργισμού" και "Επιστημονικού Δημιουργισμού". Έτσι, θεωρείται συχνά ότι οι δημιουργιστές είναι Χριστιανοί που πιστεύουν ότι οι αφηγήσεις στη Γένεση είναι αληθείς στους βασικούς ισχυρισμούς τους περί Αδάμ και Εύας, τις έξι ημέρες της δημιουργίας, τη δημιουργία της ημέρας και της νύχτας κατά την πρώτη μέρα, αν και ο ήλιος και η σελήνη έγιναν την τέταρτη, τη δημιουργία των φαλαινών και άλλων ζώων που ζουν στο νερό ή έχουν φτερά και πετούν, κατά την πέμπτη μέρα κλπ.






Οι επιστήμονες της δημιουργίας (σ.τ.μτφ.: από δω και στο εξής απλά δημιουργιστές, εκτός αν γίνεται


σαφής διάκριση μεταξύ των δυο όρων) ισχυρίζονται ότι η Γένεση είναι ο λόγος του Θεού και συνεπώς αλάνθαστα αληθής. Ισχυρίζονται επίσης ότι η Γένεση έρχεται σε αντιπαράθεση με τη θεωρία του Big Bang και τη θεωρία της εξέλιξης. Άρα, αυτές οι θεωρίες είναι λανθασμένες και οι επιστήμονες που τις υποστηρίζουν δεν γνωρίζουν την αλήθεια για την προέλευση του Σύμπαντος και της ζωής στη Γη. Επίσης ισχυρίζονται ότι ο δημιουργισμός είναι μια επιστημονική θεωρία και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία σαν αντίποδας της θεωρίας της εξέλιξης.






Ένας από τους κύριους ηγέτες της επιστήμης της δημιουργίας είναι ο Duane T. Gish του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Δημιουργία ( Institute for Creation Research ), ο οποίος προωθεί τις απόψεις του κυρίως με τη μορφή φιλιππικών κατά της εξέλιξης. Ο Gish είναι συγγραφέας των Evolution, the Challenge of the Fossil Record (San Diego, Calif.: Creation-Life Publishers, 1985)(Εξέλιξη, Η Πρόκληση του Αρχείου των Απολιθωμάτων), Evolution, the Fossils Say No! (San Diego, Calif.: Creation-Life Publishers, 1978), (Εξέλιξη, τα Απολιθώματα Λένε Όχι!) και Evolution, the Fossils Still Say No! (Spring Arbor Distributors, 1985) (Εξέλιξη, τα Απολιθώματα Λένε Ακόμα Όχι!). Ένας άλλος πρωτοπόρος αυτού του κινήματος είναι ο Walt Brown του Κέντρου για την Επιστημονική Δημιουργία (Center for Scientific Creation). Παρά το γεγονός ότι το 99.99% της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί την εξέλιξη των ειδών από άλλα είδη σαν γεγονός, οι δημιουργιστές διακηρύσσουν ότι η εξέλιξη δεν είναι γεγονός αλλά θεωρία, αν και ψευδής. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων που διαφωνούν για την εξέλιξη, διαφωνούν για το πως εξελίχθηκαν τα είδη, όχι για το αν εξελίχθηκαν.






Στους δημιουργιστές δεν τους κάνει εντύπωση ότι είναι μειοψηφία. Στο κάτω κάτω, σημειώνουν, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα ήταν λανθασμένη και άλλες φορές. Αυτό είναι αλήθεια. Για παράδειγμα, κάποτε οι γεωλόγοι ήταν όλοι λάθος για την προέλευση των ηπείρων. Πίστευαν πως η Γη είναι ένα συμπαγές αντικείμενο. Τώρα πιστεύουν πως η Γη αποτελείται από πλάκες. Η θεωρία των τεκτονικών πλακών έχει αντικαταστήσει την παλιά θεωρία, η οποία είναι γνωστό πλέον ότι ήταν λανθασμένη. Όμως, όπου η ολόκληρη επιστημονική κοινότητα αποδείχθηκε να σφάλλει στο παρελθόν, αποδείχθηκε από άλλους επιστήμονες, όχι ψευδοεπιστήμονες. Διαψεύσθηκαν από άλλους που έκαναν εμπειρικές έρευνες, όχι από άλλους που αρχίζουν με μια πίστη σε ένα θρησκευτικό δόγμα και δεν βρίσκουν λόγο να κάνουν εμπειρικές μελέτες για ν'αποδείξουν τις θεωρίες τους. Εσφαλμένες επιστημονικές θεωρίες αντικαταστάθηκαν από καλύτερες θεωρίες, δηλαδή από θεωρίες που εξηγούν περισσότερα εμπειρικά φαινόμενα και που αυξάνουν την κατανόηση μας για το φυσικό κόσμο. Οι τεκτονικές πλάκες όχι μόνο εξήγησαν το πως κινούνται οι ήπειροι, αλλά άνοιξαν ένα παράθυρο για την καλύτερη κατανόηση του πως δημιουργούνται τα βουνά, οι σεισμοί, τα ηφαίστεια κλπ. Ο Δημιουργισμός είναι μια εναλλακτική επιστημονική θεωρία για τη θεωρία της εξέλιξης όσο είναι η θεωρία των πελαργών(που φέρνουν τα παιδιά) για την σεξουαλική αναπαραγωγή (Hayes 1996). Η θεωρία δεν έχει οδηγήσει, και είναι απίθανο να οδηγήσει στο μέλλον, σε καλύτερη κατανόηση των βιολογικών φαινομένων στο φυσικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: